mandag, mai 30, 2011

Bilder fra Fotografiska

Jeg har vært i Stockholm, der var jeg på det nye (ett år gamle) Fotografiska museet. Kom igjen, dobbelklikk på bildet. Dette er by.

Et system av frakt, mennesker i biler som skal hjem og lage havregrøt til barna og Samsung Galaxyer i containere på vei til nye eiere, lyseblå sommertopper i esker til jenter som ikke bryr seg om hva de har tjent de som har sydd dem og shampoflasker med kvalitetsshampo som du bare trenger bruke en ert av.


Noen av alle forflytningene vi trenger i byen må få synes. Den som bare vil ha blomsterenger får sette seg i skogen og ta seg et tak.

Jeg så mest på utstillingen til Burtynsky, her er noen fler av bildene hans. Og under ett jeg tok selv av fotografiet der det hang på veggen, oljepumper i Aserbajdsjan.


Jeg tror ikke Burtynsky er enig med meg i det jeg skrev over, utstillingen heter OLJE, når jeg leser teksten virker den olje-samfunnskritisk, men jeg ser på de fine fotografiene av trafikkmaskiner og skipskirkegårder og når jeg syns det er pent får han delvis skylde seg selv. Den eneste gangen det kritiske systemet blitt begynner å rulle er det eneste bildet der det er mennesker med, tre menn i Bangladesh (tror jeg) som står til knes i olje og jobber.


Jeg var på et foredrag om hvordan man (jeg!) kan lage fotobok selv ved hjelp av Blurb. Det skal jeg gjøre. Før vi gikk inn i museet kikket vi på store fotografier av kjente utenlandske fotografer tatt av svenske fotografer, som dette av Mary Ellen Mark.


Mary Ellen Mark, måten hun sitter på, måten hun holder hendene, jeg vil ha sånn jakke, jeg vil ha sånn bukse, jeg vil sitte sånn.

Og da foredraget om Blurb var ferdig gikk jeg rett inn i en ståfest med vin og småprat og jeg traff en bekjent fra gamle dager og hun sa, se bak deg, der står Mary Ellen Mark. Og jeg kikket bak meg litt og så ble jeg så slått av høflighet at jeg ikke tillot meg å se mer på henne og vi måtte gå.


Sally Mann hang også på veggen utenfor Fotografiska. Bildet av henne har Cato Lein tatt.


Det siste bildet som får være med er av Anton Corbijn, fordi det har et sjeldent angrepspunkt. (husk at du kan klikke på bildene og se dem i en ordentlig størrelse)

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Jeg måtte selvfølgelig prøve meg på denne blurben. Kom bare et stykke, og så stoppa det opp. Dette må jeg prøve. Takk for tipset.

30 mai, 2011 23:29  
Blogger fr.martinsen sa ...

De hadde ferdige bøker som man kunne se på, fine. Tror det var flere nivåer der inne der man må betale for de mest avanserte, men jeg oppfattet ikke om det ville være nødvendig til mitt bruk.

31 mai, 2011 20:28  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden