søndag, juni 04, 2006

Menneskelige kategorier

De vanligste kategoriene å dele inn folk i for tiden er kjønn og alder, dvs. selvsagt - hudfarge også, men for det meste tar vi det for gitt at folk er hvite her i landet.

I avisene blir det stadig poengtert om intervjuobjektene er kvinner(32) eller menn (64). Det kunne vært like relevant å vite antall år på skole f.eks.

Men nå skal jeg skrive om sport

Og i sport holder man seg til akkurat de kategoriene, kjønn og alder. Hvorfor det?



Jeg har vært en passiv, passiv tilskuer til fjellmaraton i helga, og det har gitt massevis at tid til refleksjon, f.eks om hvordan det ville gått med meg selv om jeg satte utfor i en maraton.

Jeg kunne spasert selvsagt

Men, kategoriene er lagd for at det skal virke rettferdig, og de er jo inne på noe med de to kategoriene som allerede fins, men de mangler noen.

F.eks antall år trent, det må da være superviktig. Endel kvinner slår menn, de er simpelthen bedre trent, de kan ha trent i årevis før han begynte, og så må stakkaren slite med en haug menn i 40-45 som har trent i 30 år, urettferdig.

Eller antall kilo overvekt,
hva koster det ikke å dra på mange kilo ekstra?

Eller fysiske forutsetninger, man kunne gått til idrettslegen og fått regnet ut sin prosentandel supergode fysiske forutsetning for den idretten du har valgt. Lange leggbein men korte armer?
97 % for langdistanseløping, 15 % for brystsvømming.

Vi står igjen med dette ene

Hvis vi innfører alle disse kategoriene står vi igjen med evnen til å lide, evnen til å tåle smerte og kjempe på tross av det.
Eller enda verre: finne glede ved lidelsen.

Og det er en konkurranse jeg ikke vil vinne.



Bildene av brystvorter er maratonmenn som har husket å plastre, eller ikke husket å plastre vortene sine. Slikt er avgjørende for maratonmenn over 40, i den alderen blir huden mer ufleksibel.

Til sportsbilaget mitt

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden