søndag, mai 14, 2006

Døden 3

Det er ikke noen publikumsdrager å skrive om døden ser jeg av trefftallene.

Men jeg er i alle fall tydelig på hva som kommer, slik at den som ikke vil ha den kan ligge unna døden-postene mine i alle fall.

Natt og Dag skriver om døden

Det syns jeg er bra.
Døden er omkring oss hele tiden, det er like greit at det skrives om den i et omgjengelig blad som Natt og Dag også.

Det står fine og konkrete ting der, som for eksempel i Legen Svarer,
Hva skjer med huden? Blir den stram og blank?
- Nei. Mer læraktig. Man mister væsken til huden så den føles litt tykkere, og så blir den kald. Man får dødsflekker som avhenger av hvor mye oksygen som var i blodet da personen døde.

Men hva er det med Harald Eia?

Jeg pleier å like det han sier, men nå syns jeg han svarer rart.
Han syns døden og dødfascininasjon har noe skittviktig og småborgelig over seg,
Da jeg var 20 og studerte filosofi, leste jeg eksistensialistisk filosofi; Heidegger, Zapffe ect. etc.
Så på den tida snakket jeg mye om døden. Over en øl kunne jeg si at vi lever i en dødsfornektende kultur - og at det var uheldig (uten at jeg lenger husker nøyaktig HVORFOR det var uheldig): Men i ettertid må jeg innrømme at jeg snakket om døden mest fordi døden var subversiv og noe mainstreamfolk ikke likte å snakke om.
For dypest sett interesserte ikke døden meg, og jeg syntes folk som snakket mye om døden virket pretensiøse og veslevoksne.

Javel, jeg vet ikke hva subversiv betyr og fremmedordboka gjorde meg ikke klokere.
Harald Eia orker ikke tenke på at vi alle skal dø.
Det skjønner jeg, men noen av oss har andre tilnærmingsmåter,
vi prøver å langsomt fordøye den kvalmende tanken.

Døden 1

Døden 2

10 Kommentarer:

Blogger i1277 sa ...

Bortsett fra det med døden er jeg litt med på det Eia sier her. Jeg er heller ikke helt sikker på hvorfor dette med dødsfornektelse er så farlig, sånn bortsett fra at økt "naturliggjøring" kunne bidratt til at man er flinkere til å håndtere situasjoner der andre har mistet noen kanskje? Pluss det at man kan få seg en og annen kjip overraskelse.

Men Natt og Dag? Huff, for noe hipsterjournalistikk.

14 mai, 2006 20:26  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er ikke sikkert dødsfornektelse er så farlig nei, men vi er jo noen som ikke klarer å glemme det da, og vi stakkarer må vel få gripe an saken på vår måte.

Jeg skjønner ikke riktig hva du er enig og uenig med Eia i.

Jeg syns Natt og Dag kan være morsomt jeg. Og jeg liker at de tar for seg alvoret denne gangen.

14 mai, 2006 20:44  
Blogger i1277 sa ...

At folk skal få gripe an ting på sin måte er jeg helt for.

Jeg stokket nok litt på ordene der, ja. "Bortsett fra det med subversivt" skulle det stått der øverst, uten at jeg la så mye i det.

Vanskelig å sette fingeren på hva jeg ikke liker med Natt & Dag, jo det kan jo være morsomt og de har jo noen flinke folk. Det manglende alvoret? Nei, jeg er jo ikke særlig alvorlig selv. Kan det være den motbydelige vitigper-holdningen, 90-tallsironien, overkulheten eller det manglende hjertet? Jeg er generelt veldig lite glad i mangel på ydmykhet. Det skal sies at det er noen år siden jeg leste de sist. Natt & Dag anno 2006 er vel Underskog, og det liker jeg i hvert fall godt.

14 mai, 2006 21:30  
Blogger fr.martinsen sa ...

Mangel på ydmykhet kan jeg forstå.

Underskog ja, jeg ble bare sur da jeg sendte dem en mail og spurte om jeg kunne stå på listen, men det kunne jeg ikke før noen anbefalte meg.

Og da gadd jeg ikke, hørtes ut som en teit klubb tenkte jeg. Så farlig var det liksom ikke.

14 mai, 2006 22:09  
Blogger i1277 sa ...

Nja, anbefaling er det vel ikke akkurat, men invitasjon må man ha, det er fordi systemet ikke takler fri pågang foreløpig. Men mange av de som er der har lært å trives i et lukket felleskap og ser nok helst at ikke så mange flere enn det som er der nå slipper inn. Det skal ikke mye fantasi til for å finne visse paralleller ute i den virkelige verden. Sender deg en invite, du trenger ikke bruke den hvis du ikke vil.

14 mai, 2006 22:15  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk i alle fall.
Kanskje jeg ser inn. Hva er det du liker der?

Jeg har aldri skjønt hva som gjelder med det at hvis man selv syns man har noe bra så skal man ikke invitere de andre inn.

Den holdningen har irritert meg fra jeg var ungdom, og heldigvis, da jeg var veldig ung var jeg heldig å ha flere rundt meg, i ulike arenaer, som orket å dele med meg selv om jeg satt litt stille i et hjørne og ikke var så fantastisk tilbake.

Jeg liker ikke når folk lukker seg rundt sitt eget image eller hva det nå er de holder på med.

14 mai, 2006 22:50  
Blogger fr.martinsen sa ...

Men forresten, nå holdt jeg helt på å glemme, hvorfor er du enig med Eia?

Før eller senere må man jo takle sin egen død også, og de som er nær en,

ikke bare "at andre har mistet noen",

eller hva tenker du?

14 mai, 2006 23:01  
Blogger i1277 sa ...

Det er mange fine folk der, mye kloke ord, god stemning. Ikke akkurat VG-bloggen, for å si det sånn. Men det er mye som irriterer også. Som det er lett å bruke for mye tid på.

Det med ikke dele, kanskje man syns ekslusiviteten gjør det til noe ekstra? Jeg er jo for eksempel ganske glad for å ha noe av favorittmusikken min "for meg selv" (selv om jeg paradoksalt nok gjerne viser den frem...). På den annen side liker vi jo veldig godt å dele opplevelser med andre - på rockekonsert, på fotballkamp, eller når hele nasjonen samles foran samme program på TV sånn som i gamle dager. Jeg husker da Bobbysocks vant Grand Prix i 1985 og jeg var en pjokk og jeg følte så sterkt at dette var en delt opplevelse at jeg måtte ut på verandaen og juble med alle de andre, sånn som de gjør på film (det var forresten ingen andre der ute).

Men nok digresjoner, akkurat i dette tilfelle tror jeg "frykten for massene" går på at fellesskapet skal vannes ut, bli stort og upersonlig, bli for "folkelig".


Enig med Eia, tja, det går vel på det jeg sa lenger oppe, bekymrer meg ikke så mye for denslags, foretrekker vel "senere" enn "før" i så måte.

14 mai, 2006 23:38  
Blogger i1277 sa ...

Med fare for å spamme tråden: Jeg ser at det dukker opp flere og flere "bloggetryner" der inne i skogen, som VamPus og Dagens Onde. Det er verdt å merke seg at de ikke "veier" like mye der, man må på et vis legge fra seg bagasjen og begynne på nytt inne i det selskapet. Og den "her styrer jeg"-tingen vi kjenner (og liker) fra blogger er lite til stede, dette er i større grad nøytral grunn, ikke alle bloggere er vant med det.

20 mai, 2006 19:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg får nok gå og kikke inn, det er forresten ikke farlig å gå ut fra hovedtema her nå, det har ikke akkurat vært noe renn av kommentarer i dødenpostene mine.

Det er alltid interessant syns jeg når det man har med seg ikke teller helt, det kan man oppleve i ekstrem grad f.eks på en barselavdeling.

Alle stiller på skrætsj og henter utelukkende vekttall fra det du har erfart siden du ble lagt inn.

20 mai, 2006 22:37  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden