lørdag, september 18, 2010

Unntaket som bare bekrefter

De er som regel påfallende pene i formen de som kler av seg for å vise frem at kvinner har kropp under klærne, Helle Vaagland også. Denne uka så jeg henne i premieren på det nye kulturprogrammet på NRK, velpleid til det ytterste, bak en blek kake av foundation og pudder i en helt annen grad enn det Einar Lunde pleier å ha, stadig smilende, utstudert flørtende med kamera, dvs med meg som ser på.

Helle Vaagland viser hvordan ekte kvinnfolk ser ut når vi nærmer oss 40. Og fy flate så flotte vi er! skriver Elisabeth Skarsbø Moen, hun er debattredaktør i VG.

Må vi være flotte?

Hva er det hun sier, at det krever en estetisk kraftøvelse for å akseptere at Helle Vaagland er flott der hun står på badet og bøyer seg sammen for å kreste frem en brett på mageskinnet?

Andre redaktører syns det er utrolig frigjørende å se Vaagland bruke motet sitt til å vise frem kroppen som riktignok har noen fettceller som ikke er sugd ut men som sklir rett inn i forestillingen av den perfekte kroppen en kvinne bør kunne smykke seg med for tiden. De går så langt som å si at hvis omstendigheten er riktige kan hun få være naken på coveret til bladene de selger.

Helle Vaagland har en kropp.
Jeg har en annen kropp.
Det fins andre kvinner med andre kropper.
Det kan da ikke være meningen at vi skal kle av oss alle sammen
for å gjøre det tydelig at dette stemmer?

Helle Vaagland selv:

- Som de fleste andre damer prøver jeg å gjøre meg like fin som de andre. Denne gangen fikk jeg lyst til å gjøre det motsatte. Jeg fikk lyst til å gjøre meg ulekker. Hvis det viser seg at VG Netts lesere liker det, forteller det meg at de identifiserer seg med en helt vanlig damekropp som for en gangs skyld ikke prøver å være deilig.

- Jeg tror dette virker frigjørende på andre damer, noe Demi Moore og Marianne Aulie påberoper seg, men som jeg egentlig tror har motsatt effekt. Når de eneste damene som presenterer seg i undertøyet holder inn magen og lager trutmunn, sender man en beskjed til andre damer om at de ikke er bra nok som de er. Jeg har tydeligvis gjort det motsatte for det hagler inn med hyllest.


Jeg føler meg ikke herlig avslappet og gjort fri av å se på en Vaagland i undertøy som ikke ser det minste ulekker ut men som forteller at det minimale fettvevet hun har under navelen er big deal og gudhjelpemeg hvilken beskjed tror hun at hun sender til meg her jeg sitter midt i mitt eget fett.

Jeg lukker ørene og regner med at til uka er Vaagland like fin og deilig, back to normal på tv-skjermen, etter å ha statuert dette staute unntaket.

12 Kommentarer:

Blogger Sunniva sa ...

Jeg er uenig. Helle er nok en flott dame, uansett, men hun gir seg her lov til å være "stygg". Så det er ikke det at alle damer i en viss alder enten er flotte eller stygge, men heller det at alle damer skal ha lov til å være stygge og ustæsja av og til, hvis de vil. For det er det neimen ikke mye aksept for i dagens samfunn.

18 september, 2010 17:43  
Blogger fr.martinsen sa ...

Vi får ta oss noen friheter.

Dette skrev jeg om nettopp det for en stund siden.

18 september, 2010 17:51  
Anonymous UMH sa ...

Akkurat dette tenkte jeg óg når jeg så Nasjonalgalleriet med denne ukens uttalelser i bakhodet. Hun blir sin egen klisjé på en måte..

18 september, 2010 22:19  
Anonymous Anonym sa ...

Etter å ha sett intervjuet med Aulie og Helle er jeg også uenig . En ting er å diskutere hvor pen eller ikke pen Helle er en annen er budskapet hennes. Jeg tror på budskapet. Kvinner er veldig mye kropp. Det har stor betydning å være flott fordi det er uttryk for at man har styr på tingene og er vellykka. At de pene pikene går ut og sier det burde ikke være overraskende: det er jo de som opplever det hele tida...

#penepiken

19 september, 2010 11:50  
Blogger Dagene som var- bok. sa ...

Jeg er helt enig med deg når det gjelder at det finnes ikke én type skjønnhet.
Som du sier har Vaagland en kropp, og du en annen.

Samtidig mener jeg det er umulig for oss som samfunn - eller noen av subkulturene innenfor - ikke å ha noen slags idealer for skjønnhet.

Siden disse kan være konstruerte for å opprettholde forskjeller, eller - slik som de som råder i vårt kapitalistiske samfunn i dag - er direkte sykelige, mener jeg det er viktig å kunne utfordre, og å debattere dem.

Derfor ser jeg at Vaagland sitt stunt har stor verdi.

19 september, 2010 12:09  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg er litt usikker på hva du er uenig i, men jeg kan uansett presisere at jeg ikke tviler på presset pene kvinner kan føle og den gode intensjonen om å vise at det fins en annen kvinne bak sminke og klær.

Jeg er likevel forbauset over at Helle Vaagland og Elisabeth Skarsbø Moen (kommentator i VG) ikke ser det absurde i at det øyeblikket av frihetsfølelse Vaagland muligens kjente på da hun kledde av seg på badet i NRK bare statuerer et grellt eksempel for kvinner med adskillig mer hverdagslige kropper enn henne: Er dette en kropp det er problematisk å vise frem, hva da med min egen?

Det spiller ingen rolle at det kanskje var en overvinnelse for Helle Vaagland å kle av seg. Hvilken funksjon har det at akkurat denne kroppen vises frem som moteksempel til modellkroppene?

Og hvilken funksjon har det at programlederen Vaagland i fjernsynsprogrammet viser seg i en så visuelt trang kvinnerolle?

19 september, 2010 12:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Svaret over var skrevet til #penepiken, men det fungerer vel også som svar til "Dagene som var bok".

19 september, 2010 12:24  
Blogger Dagene som var- bok. sa ...

Jeg tror du umulig kan finne frem til én kropp som skal kunne gjelde for alle.

Det tror jeg heller ikke Helle Vaagland gjorde et forsøk på.

Jeg ser på det mer som en kritikk av sykelige skjønnhetsidealer, og et forsøk på å vise at det "perfekte" ikke behøver å være et mål.
Et samfunn uten noen som helst skjønnhets idealer tror jeg er utopisk. Vaagland sitt stønt er derimot med på å vie opp rommet for skjønnhet.

19 september, 2010 12:42  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det vil alltid være skjønnhetsidealer, vi er sosiale vesener. Jeg tror som deg på å utvide rommet for skjønnhet.

Og også på å påvirke hvor stor betydning denne skjønnheten skal ha i hverdagen. F.eks mener jeg det er av det gode for alle at vi ikke tillegger seksuell tiltrekningskraft så altfor stor vekt når vi er på jobben, også når jobben er å presentere kultur, eller nyheter, på tv.

Mitt poeng er at jeg dessverre ikke tror Vaagland er med på å vie opp dette rommet, tvert i mot.

19 september, 2010 12:54  
Anonymous mistermais sa ...

Vaagland avrunder en heller bablende nyhetsuke fylt med armbåndsskvalder, prinsessepjatt, og nå masse fjas rundt marianne Aulie. Håper neste uke tar seg opp,det skal jaggu ikke mye til.

19 september, 2010 14:10  
OpenID livetleker sa ...

Alle har et syskenborn på Gjøvik, - som er feiter og styggere enn deg,

:-)

Jeg er enig med deg. Helle er ei flott dame, og jeg forstår hva hun vil og respekterer det. Men da jeg så bildet tenkte jeg: Hvis DET skal være et eksempel på en kropp som tillater seg å være tykk og stygg, - i hvilken verden lever Helle da? Jeg fikk lyst til å rekke tunge til henne.

Jeg skulle ønske alt dette fokuset ikke var der, at folk ikke forsøkte å overgå hverandre i naturlig stygghet, - som om det skulle være et opprør.

Faktum er at vi er forskjellige. Faktum er at mange av oss sliter veldig med at vi er utenfor rammen. Jeg sliter med at jeg er overvektig (Sist jeg var på fest oppdaget jeg at røking er nesten like skambelagt som overvekt.), - og jeg sliter med at jeg sliter med det. Hvorfor gjør jeg det? Er det fordi det er så mye prat om det, så mye fokus på det? Jeg mener: Jeg er overvektig, sunn, frisk, flink på jobben, har gode venner, har barn, har kjæreste (Som til og med tenner mer på min kropp enn på Marianne Aulies, - antagelig fordi det er min kropp). Hvorfor skal jeg ha fokus på at min kropp ikke er sånn som noen sier at den skal være?

Jeg er 99% sikker på at Helle ikke hadde lagt ut det samme bildet av seg selv om hun hadde hatt 30 kg til under huden. 99.9% sikker er jeg. Og hvor bringer det oss?

19 september, 2010 20:11  
Anonymous ORDFRONT sa ...

Jeg har nå også sagt litt om denne saken. Her er litt av hvert å tenke over, sann.

19 september, 2010 20:31  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden