Spam, geospam?
Hvorfor gjør jeg det?
Dette er en bloggpost til de relativt få som bruker Twitter.Av disse er det noen som reagerer på at jeg og andre bruker et redskap som heter Foursquare til å fortelle de som følger oss på Twitter nøyaktig hvor vi er i sanntid.
Dette er en bloggpost spesielt til disse
Det er interessant å se hva folk opplever som spam på Twitter.Når jeg snakker med folk som ikke er på Facebook eller Twitter om hvorfor det er fint å være der svarer ganske mange noe i retning av at de ikke ser poenget med å fortelle bekjente hva de har på brødskiva si. Men det kan det være, mener jeg.
Når jeg skriver på Twitter prøver jeg å ha det jeg mener er en passe blanding av one-linere og av henvisning til egen blogg og jeg legger ut lenker til artikler/bloggposter jeg synes er interessante og jeg svarer på andres tweets, dvs. jeg svarer de fleste som skriver noe til meg og jeg prøver å bidra hvis andre stiller spørsmål til allmennheten på Twitter. Dessuten prøver jeg å være morsom, fordi jeg har lyst til å være morsom. Dessuten prøver jeg å oppdra, men ikke så mye at det irriterer.
Jeg prøver å ikke trette ut de som følger meg med å skravle,
jeg liker det nemlig ikke selv når feeden min fylles opp av skravvel:
Get a room, tenker jeg da og denne helga har jeg avfulgt to skravlere og dessuten avfulgt en som kom med 8 YouTubetips sort of på rappen, det var ikke første gang.
Vi redigerer feeden vår
Ellers får vi ikke en sånn strøm av utsagn som passer oss.Men altså, hvorfor Foursquare på Twitter
Når jeg ikke bare lar Foursquare være Foursquare, men tar med noen av utsagnene mine inn på Twitter har det flere årsaker(åhgud, jeg høres ut som en kronikk i språket).
Jeg forteller hvor jeg er
Ved det forteller jeg ofte hva jeg gjør. I kveld har jeg fortalt atjeg er på Mono (jeg tar en øl) og at
jeg er i operaen (jeg hørte Omara Portuondo der).
Dette er en twittermelding som likner på "Jeg tar en øl på Mono" eller "Jeg står i operaen og skal til å høre Omara Portuondo"
- men ikke helt. Det er noe usagt i den, noe du kan legge til selv hvis du vil, det blir en twittermelding med undertekst.
5 Kommentarer:
Interessant. Enig i at det er verdt å utforske hvordan nye redskap virker, i dette tilfellet hvorfor en melding om at "Jeg tar en øl på Mono" føles mindre som spam enn en Foursquaremelding, som jeg nå altså lærer at det heter. Som du sier, det mangler noe, og siden det ligger en lenke der klikket jeg på de første du la ut. En lenke gir forventning om noe mer, men det kom ikke noe jeg opplevde som merverdi, dermed følte jeg meg lurt, noe som ellers er typisk for spam.
Jeg tror også det er noe med at geo-meldingene virker veldig maskinelle, dermed funker de ikke fantasivekkende for meg, som «noen usagt du kan legge til selv», slik du skriver, tvert imot blir det bare noe jeg scroller over. Etter et par slike meldinger «ser» jeg dem ikke lenger, som youtube-spam eller uartikulerte fotballtweets (jaaaaaa! neeeeee!), en type støy du bare må filtrere ut i hodet hvis du følger mange (jeg følger litt over tusen) på Twitter. At du velger ut noen, og utelater andre mulige geomeldinger, vil dermed være en bortkasta subtilitet – på meg ihvertfall.
I utgangspunktet hater jeg 4sq-meldinger, men det gjelder de automatiske. De som bare sjekker inn default når de kommer på jobb, og så sjekker inn når de er innom det faste kaffestedet sitt på vei hjem, sjekker de inn på rema før de sjekker inn i sofaen hjemme... Det er spam. Hvis du bruker 4sq til å sende, det som i praksis er, en twitter melding - bare med geo-info. Så er jeg 100% enig i at det er en bra måte å gjøre det på!
Hei Bharfot.
Jeg er enig i at en lenke gir forventning om noe mer. Jeg prøver selv å etterleve at den som ser mine twittermeldinger skal kunne ane noe om hva som skjuler seg bak lenka (En avisartikkel? Min egen bloggpost? Noe morsomt?) Hvis en god del twitterlesere ikke "leser" at det er en foursquaremelding bak lenken skjønner jeg at den kan oppleves som støyete. Kanskje skal vi sende dem likevel, så blir de lært lest etterhvert..?
Jeg skjønner at geo-meldingene kan oppleves maskinelle. Mine er som sagt ikke sendt sånn. Det vil alltid være medlinger fra folk man likevel velger å følge som er uinteressante, det gjelder vel å finne det kritiske punktet for når man følger/ikke-følger.
Hei Nicolai Rygh.
Jeg er ikke helt enig i det du skriver likevel. Det er mange twitrere som ofte skriver omtrent det du beskriver uten å bruke 4sq. De følger ikke jeg. Jeg ser ikke på det som spam, bare uinteressant: No follow.
Ettersom jeg sleivet av gårde med et tweet om spam så skylder jeg vel en liten forklaring. For min egen del har jeg ikke noe problem med denne geotvitringen. (Faktisk var eksperimentering med geotvitring grunnen til at jeg opprettet en twitterkonto.) Jeg filtrerer ganske enkelt bort mange meldinger helt automatisk og ghanske ubesværet.
På den annen side har Twitter selv fulgt opp denne geotvitringen og utvidet protokollen twitter bruker til å sende opplysningene om posisjon som ett tillegg de 140 tegnene. Jeg antar at foursquare etter hvert vil lære seg dette nye formatet, og dermed legges hele diskusjonen død.
På den annen side, innlegget til fr.martinsen er en veldig god og likefram forklaring på hvorfor det er helt greit et en blir fulgt av noen uten å følge tilbake. Vi har rett og slett litt forskjellig måte og mål med hvordan vi bruker twitter.
Den enes spam, den andres interessante melding..
Jeg har ellers skrevet om Twitter i Journalisten her for lenge siden som en innføring og her litt mer problematiserende litt seinere og ellers en mengde ganger i bloggen (syns hvis du skriver "twitter" øverst til venstre i det hvite søkefeltet.
Legg inn en kommentar
Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]
<< Startsiden