søndag, februar 04, 2018

Kom igjen, snakk til ham

Helga Hernes er 80 og jeg så henne på Torp på NRK, og nå leser jeg intervju med henne i Morgenbladet.

- Som denne Unge Høyre-lederen, som ikke forstår sin maktposisjon, det er så banalt.

MeToo handler om makt, sier hun. Det er åpenbart, men vi snakker lite om makt og hva det innebærer å ha den og hvordan det påvirker oss at andre har makt, formell og uformell.

Helga Hernes er overrasket over at det ikke har vært flere #metoo-saker fra Universitetet i Oslo. Hun foreslår at universitetene kunne ha møter der unge og eldre kvinner treffes i organisasjoner.

Dette minner meg om irritasjonen fra et Morgenbladet som har ligget i et hjørne i stua siden november. Trond Berg Eriksen får spørsmål fra en nyansatt foreleser i spalta Etikeren om hva han skal gjøre, skal han melde den eldre, respekterte foreleseren som nærmer seg "studiner" på en upassende fysisk måte, noe han selv har observert at "studinen" syntes var ubehagelig. Skal jeg melde ham til ledelsen eller la ham holde på til han pensjoneres? Trond Berg Eriksen avviser problemet på ulike måter og konkluderer med at den nye foreleseren ikke har noe med saken å gjøre. "Det er få handlinger som er mer motbydelige enn å stille seg på den gjeldende moralens sokkel og bevitne - ren og ubesudlet - den eldre generasjonens feiltagelser.".

Hverken ny foreleser eller Trond Berg Eriksen overveier de etter mitt syn mest opplagte mulighetene: Å gå rett inn i den situasjonen man ser er ubehagelig for en annen, gå bort, legg en arm på skuldra til den gamle foreleseren, meld deg inn i samtalen. Og så ta to ord i gangen med fyren etterpå.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden