søndag, oktober 01, 2017

Symboler i svenske dødsannonser

Til å være i Stockholm hører å sitte på kafé og lese svenske aviser. Da legger jeg merke til hvor anderledes dødsannonsene er, med mangfoldet av symboler man bruker. Var far en havets mann, da er det båt-tegning der vi har et kors eller en blomst. De har også minneord på årsdagen for døden.

Jeg skrev om det i 2006.

I Åsa Mobergs selvbiografi dukker emnet opp.

Åsa Moberg var skribent i Aftonbladet i mange år, har oversatt Simone de Beauvoir og er for meg mest kjent som forfatteren av Simone och jag.

På julfesten i Steffis lilla lägenhet i början av 70-tallet fanns också Bengt Nermann, en annan vän från Tor-Ivans ungdom. Vi kom att umgås med Nerman vid den tid när hans hustru dog.

Hela Sverige borde tacka för den kamp han då förde för dödsannonsernas förnyelse. Det är hans förtjänst att vi i dag har rätt att han andra symboler än de religiösa. Rikedomen av blommor, fåglar, hundar, katter, båtar, bilar och andra tecken som säger något om den som dött är ett resultat av hans omutlighet: hans hustru skulle inte behöva vara utan symbolbild bara för att hon vegrade ha ett kors. Hon fick en blomma.

2 Kommentarer:

Anonymous Siri sa ...

Mitt yndlingssymbol fra en svensk dødsannonse stod på trykk i Dagens nyheter i 2007 en gang. Da var det en ikke altfor gammel mann som hadde vandret, og det ble illustrert med tegningen av en semla/fastelavnsbolle og ordene "Shubidu".

01 oktober, 2017 13:11  
Blogger fr.martinsen sa ...

Vi er så knipske på de reglene.

04 oktober, 2017 10:12  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden