onsdag, april 30, 2014

Jeg hadde tenkt

.. å vente med å skrive om at jeg er mer syk til jeg hadde en bedre tekst klar, en tekst som kanskje kunne gi noe ut over meg. Meg, meg. Jeg har flere emner for tekster som peker forbi akkurat meg i hodet, men de kommer seg ikke frem. Jeg får ikke til å uttrykke det som foregår i skallen. Men når tankene stagger og jeg ikke får uttrykt meg slik jeg vil, er medisinen min å skrive noe, bare skrive ned noe. Dette er jo mitt sted bestemmer jeg. Jeg gidder ikke være så fremmed i min egen blogg som jeg kjenner meg nå.

Jeg har skrevet før om kreft

Det står ikke så verst til likevel. Da jeg var ferdigbehandlet for lymfekreft før jul 2012 visste jeg godt at jeg kanskje ikke var frisk. Man kan ikke slå fast friskhet med den kreftformen, bare få bekreftet at man eventuelt er syk. Jeg er syk viste det seg i vinter.

Den langsomme typen lymfekreft er en sort kreft som mange lever med til de blir gamle og dør av noe annet. Jeg forteller deg dette og lar selv være å google statistikken. Jeg vet at lymfekreftstatistikken er bedre enn mange andre kreftformers statistikk, jeg orker likevel ikke se på slike tall. Statistikk sier noe, jeg er et individ i den, med mine parametre.

Nå har jeg den raske lymfekrefttypen også. I motsetning til den langsomme er det en kreftform som ofte lar seg slå tilbake med cellegift. Planen er å kvitte seg med den raske og beholde den langsomme, så og si. Slik er deler av de konkrete livsvilkårene denne våren.

17 Kommentarer:

Blogger Thomas sa ...

Det føles fattig å si, men likevel: Jeg føler med deg!

30 april, 2014 21:28  
Anonymous kristin storrusten sa ...

Umulig å vite hva man skal si, men takk for at du deler. Heier på deg.

30 april, 2014 21:49  
Anonymous Strekker sa ...

Ja, takk for at du skriver, fr.martinsen. Du vet jo så godt at internettrelasjoner er ekte relasjoner. Måtte medisinene virke som ønsket!

30 april, 2014 22:01  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk for det, dere.

Og ja, internettrelasjoner er også ekte relasjoner. I morgen tidlig skal jeg ta tog til Stockholm, usikker på hvordan nettforholdene blir underveis og der. Jeg sier det i tilfelle det ligger kommentarer her som jeg ellers ville svart på, så kan svaret være så prosaisk som nettforbindelse.

Jeg hadde tenkt å skrive en til bloggpost i kveld om at jeg er i Verdibørsen til helga men så kom det noe hyggelig i veien.

Det er i alle fall lørdag 8 på morran og søndag 17, handler om boka til Lena Andersson "Egenmäktig förfarande - en roman om kärlek". Det er Cathrine Grøndahl, Finn Skårderud, og så meg da.

30 april, 2014 23:19  
Blogger ingping sa ...

Nå ble jeg lei meg. Har lest bloggen din siden jeg "fant deg" før Tom Waits' "Glitter and Doom"-turne. (Takk Google!)Fra deg har jeg blitt inspirert og informert om så mye som interesserer meg av musikk, litteratur, film m.m. Og alle dine reisebrev med foto er en glede å lese. Vil at du skal fortsette å skrive i mange år til! Ønsker deg virkelig det beste.

01 mai, 2014 02:17  
Anonymous idaM sa ...

takk for at du deler!

01 mai, 2014 11:31  
Blogger Prinsesse Lea sa ...

:-(

02 mai, 2014 01:03  
Anonymous Anonym sa ...

Ja, du tenkes på av mange - også meg. Gleder meg til å høre Verdibørsen. Riktig god bedring ønsker jeg deg.

_nora

02 mai, 2014 10:04  
Anonymous Hege sa ...

Au da. Kreft er noe dritt!

Godt det finnes mye bra behandling å få og flinke folk som vet hva de gjør.

Lykke til med behandlinga. Hadde du bodd over gata, skulle du fått yndlingskaka di på døra; i hvert fall hvis jeg hadde visst hva som var yndlingskaka di.

Pust med magen!

03 mai, 2014 23:51  
Blogger ~SerendipityCat ~ sa ...

Det var trist å høre. Håper du får god behandling fremover. Masse lykke til!

04 mai, 2014 08:58  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk alle sammen. Jeg granskes og behandles av noen av de aller flinkeste menneskene på dette. Vi har mye å være takknemlige for i Norge, virkelig.

Kunnskapen kan jeg ikke måle, de har utdannet seg i 12 år de legene jeg møter som er ferdige kreftleger. Og Radiumhospitalet er god på forskning, med i internasjonalt anerkjente forskningsgrupper.

Men jeg ser mye god menneskekunnskap, som kommer meg til gode når jeg drar opp dit, et lite redd menneske som tar seg sammen, som venter på beskjeder, som ikke tør spørre, som skal legge seg under poser med intravenøs for første gang.

Og imponerende gode rutiner som de følger. Jeg har planlegger å forteller litt om disse tingene utover våren. Mellom andre ting. For jeg har ikke lyst til å lage en kreftblogg, på samme måte som det kjennes enda mer viktig enn vanlig å holde fast ved seg selv, hvis jeg kan si det sånn.

04 mai, 2014 11:35  
Anonymous marianne. sa ...

Å. Håper cellegiften gjør nøyaktig det den skal.

04 mai, 2014 18:53  
Anonymous tb sa ...

Faen...
Hva skal jeg si, ord blir liksom så tøysete, nesten samme hva en sier så blir det litt feil, enten havner man i sånne kamp-metaforer jeg ikke kan fordra, eller så blir man sentimental.. men sentimental er jo ikke noe galt, egentlig.Og dette var noe dritt å høre. Men topp teknologi og gode folk kan fikse mye! Dessuten er det vår nå. Og du er du og ikke sykdommen. Lykke til, i alle fall!

(Svigermor lider forøvrig av den langsomme varianten du skriver om.. hun kommer til å dø av den en gang, omtrent i den alderen hun uansett ville dødd av noe annet...)

05 mai, 2014 10:52  
Anonymous tb sa ...

gruff, det der ble bare rot...

05 mai, 2014 10:52  
Blogger fr.martinsen sa ...

Neida,
dette går fint det, tb. Ord er ikke tøysete. Så lenge folk prøver å finne ordene sine for å uttrykke noe som er komplekst syns jeg det er mer enn lett å høre det jeg tror de mener. Det er de lettvinte frasene som irriterer meg.

Sentimental er et av ordene jeg har strevd med i bloggen her opp gjennom tiden, og det er kanskje ferdig bearbeidet nå? Vi kan standhaftig frismelde det? Tror det.

Det er vår, og så blir det sommer og vår og sommer igjen. Jeg planlegger å bruke de nærmeste ukene med behandling og trøtthet til i størst mulig grad å se på vær og fugler og katten og å tusle ut på kino og et måltid.

Og antakelig skrive mer her, langsom tid gjør det lettere å fange opp formuleringer som flyr forbi.

05 mai, 2014 17:49  
Anonymous Anathema sa ...

Ånei!
Gode tanker om bedring sendes herved din vei.

Leit å høre, men setter pris på at du forteller. En av de mange tingene jeg liker ved deg, er at du er personlig.

10 mai, 2014 19:04  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk for det. For egen del syns jeg nesten ikke noe er verdt å dele som ikke har rot i egen erfaring. Det er litt strengt, men sånn er det.

11 mai, 2014 19:14  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden