søndag, desember 05, 2010

Søndagssaus

dvs. en saus av tanker som bare henger litt sammen her jeg sitter en søndag og er menneske. Et lite menneske når jeg kjenner etter, det å tenke og skrive om det å tenke og skrive gjør meg mer engstelig for ikke holde mål enn når jeg skriver om noe utenfor meg selv. Det er lett å havne i gropa der kritikkfanden skriker at dette er noe alle folk vet fra før. Men det er nå dette som ligger meg på hjerte i kveld.

Jeg ser på det svenske kulturprogrammet Babel. Programlederen og Siri Hustvedt snakker om hvordan skriving sitter fast i hendene, det at tankene flyter rett fra hodet, inn i hendene, gjennom tastaturet. Det er derfor jeg syns det er så slitsomt å skifte arbeidsredskap, man blir bevisst selve tastingen og fingrene og tankene kan ikke flyte så raskt og tildels fritt som de ellers gjør.

Samtidig snakker de tvert i mot om hvordan eksil, utenforskap fra det språket, det landet, den familien du er i som er med på å sette form på deg som menneske, hvordan et utenforskap skjerper språk og tanke, persepsjonen av verden.

Det er deilig å høre forsvaret for å reise seg fra tastaturet og åpne kjøleskapet, eller sette på en vask. Jeg kjenner ofte en fysisk sterk trang til å bevege meg vekk fra teksten, uansett hvor liten og enkel den er. Det er akkurat som om hjernen ikke orker å tenke mer enn noen minutter om gangen. Andre ganger strømmer det ut, men da er ordene mer direkte forbundet med en følelse som trykker på, irritasjon f.eks. Etterpå, etter flommen, straks jeg skal tenke nærmere over ordene, velge dem mer presist blir det slitsomt. Jeg pleier tyne meg selv for mangel på stø kurs, godt å få trøst fra Babel.

Jeg syns det er best å tenke når jeg ikke må det. Når jeg sitter på i bil og jeg kan sitte rolig fordi synsinntrykkene forandrer seg. Eller når jeg er på et foredrag og bare interesserer meg litt for det de sier. Det er nok distraksjon og samtidig impulser til at tankene går i noen nye retninger.

Jeg skjønner ikke hva som skjer når jeg ikke vil skrive noe, siden jeg jo liker det veldig godt. Liker og liker ikke, men jeg kan gå og trøkke rundt pc-en i dagevis uten å ha lyst til å åpne et dokument. Det hender jeg har hell med å lure meg selv til å tro at jeg bare skal formulere et veldig lite poeng. Dusj fungerer også, ta med en tanke inn i dusjen og stå der en stund, da kommer det ofte en nabo-tanke.

Siri Hustvedt sier at i USA er alle den andre, fordi alle er nær immigranterfaringen. Samtidig er det ingen som nevner hennes tospråklighet i intervjuer. Det syns jeg er merkelig.

Her er Babelepisoden jeg snakker om, den er tilgjengelig i dette klippet til 18. desember.

2 Kommentarer:

Blogger Kathleen sa ...

Det klippet skal jeg notere meg bak øret. Jeg elsker Siri Hustvedt, jeg vil gjerne høre hva hun har og si.

06 desember, 2010 20:25  
Blogger fr.martinsen sa ...

Husk at klippet bare virker et par uker til...

06 desember, 2010 22:04  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden