tirsdag, november 30, 2010

Vivian Mailer og tekst

Jeg irriterer meg ofte over språket i avisen, jeg freser ofte over det.

Hvordan vet du det?

Vet du det?

Nå sist da jeg leste Hugo Lauritz Jenssens tekst i D2.


Den handler om fotografen Vivian Maier som døde i 2009 uten å ha fått anerkjennelse for fotografiene sine.

Historien går om at Vivian Maier var en fattig barnepike
som døde fattig
og helt ukjent
i Chicago
og etterlot seg 100.000 negativer som ble kjøpt for en billig penge av en eiendomsmegler på jakt etter gamle fotografier fra byen.
Det kan godt tenkes.

Så hva vet D2-journalisten?

- Hun publiserte aldri et eneste bilde.
- Hun viste aldri bildene sine til en levende sjel.
- Hun hadde ikke noe kjærlighetsliv, ingen familie
(denne siste er sitat fra eiendomsmegleren riktignok)


Historien er god nok i seg selv, det er ikke nødvendig å gjøre den til en påståelig skillingsvise, og aldri er et farlig ord.


Hun var, ifølge teksten til Jenssen, en intenst privat og selvstendig kvinne oftest iført herrejakke, herresko og en stor hatt. Hun reiste jorden rundt flere ganger, Bangkok, Puerto Rico, Italia, Hong Kong, Frankrike, Egypt, Filippinene. Hun eide fotobøker. Hun var sosialist og feminist.


Dette lar seg selvsagt forene med en kvinne som var barnepike, hos rike riktignok. En kvinne som var hjemløs og bodde på gata som gammel helt til de tre mennene hun hadde vært barnepike for en gang kjøpte en leilighet til henne. Men jeg blir urolig av historiefremstillingen. Det er tidens uro å uroe seg for romanfigurer basert på virkelige mennesker, jeg blir stadig mer urolig for virkelige mennesker som blir fremstilt i biografiske tekster.
Vi knar dem inn i myter, gjør vi ikke?


Når jeg leter etter mer stoff og lenker til denne bloggposten legger jeg merke til at Hugo Lauritz Jenssen ser ut til å ha basert deler av artikkelen sin på engelsk wikipedia eller eiendomsmeglerens blogg, slik som dette, det kunne han godt nevnt:

She wore a men's jacket, men's shoes and a large hat most of the time.

"..iført herrejakke, herresko og en stor hatt."


Bloggen til eiendomsmegler John Maloof der disse bildene er hentet fra,
det er mange fler å se på der.Noen av fotografiene til Vivian Maier blir stilt ut på Tjuvholmen til og med lørdag, men bare til klokka 16.


Et hei fra meg via Vivian Maier til Bra Damer og Helle Vaagland.

5 Kommentarer:

Blogger Susanne Christensen sa ...

"Det er tidens uro å uroe seg for romanfigurer basert på virkelige mennesker, jeg blir stadig mer urolig for virkelige mennesker som blir fremstilt i biografiske tekster. Vi knar dem inn i myter, gjør vi ikke?"

Good point :-) Kendte ikke til Mailer, men nu gør jeg ... måske lidt.

30 november, 2010 20:41  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ikke sant, i alle fall litt, når vi ser på fotografiene hun tok.

30 november, 2010 20:55  
Anonymous Marianne. sa ...

Har ikke kommet så langt som til å åpne siste D2 ennå, så dette har jeg til gode, men siden vi er i det D2-gretne hjørnet kan jeg klage over hipster-artikkelen jeg leste her om dagen. Den virket også sammensauset av en masse kildemateriale som det ikke var gode henvisninger til og som ikke virket ferdig tygget. Og når det er skrevet i en litt "vitende" kjekkesen-tone og artikkelforfatteren klarer å nevne "Dr.Martins"-støvler ca. 11 ganger blir jeg på grensen til muggen.

30 november, 2010 20:58  
Blogger fr.martinsen sa ...

Dette er D2 fra forrige fredagen, jeg fordøyer langsomt.

Den hipstersaken var basert på Mark Greif (min raske bloggpost) jeg bare skummet D2-saken for å se om jeg hadde gått glipp av noe jeg syntes var interessant, men det hadde jeg ikke.

30 november, 2010 21:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hugo Lauritz Jenssen er forøvrig nøye med å kreditere #tradisjonsmedia for "sitatene i billedtekstene er hentet fra "USA. Folkets historie" av Howard Zinn. Forlaget Oktober, 2006."

30 november, 2010 22:18  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden