tirsdag, mai 20, 2008

Forskning: ett case

Etter hvert som dagen nærmet seg har jeg tenkt med ømhet på NRK som stadig sendte meg crawls over tv-skjermen med beskjeden:
Hvis du ser denne teksten blir tv-en din snart svart. Takk, NRK, har jeg tenkt, snart er det nok bare meg igjen som ser den, som ikke har ordnet meg før det digitale bakkenettet blir slått av.

Visst har jeg tenkt å kjøpe meg boks, jeg liker tv jeg.
Men dagene går og, ja du vet.

I dag ble tv-en svart

Bortsett fra litt TV-Norge faktisk.
Hvorfor ikke ta det som et eksperiment tenker jeg nå. Da jeg fikk trådløst nett hjemme hadde jeg ikke forutsett at jeg fra samme dag omtrent skulle slutte med tekst-tv som jeg hadde vært så avhengig av og det ble også brått slutt på å høre på Dagsnytt klokka 07.00.

Så deilig med stille

Det eneste jeg er interessert i klokka 7 om morran er om Wenche Foss fortsatt lever og det forteller vg.no meg mest effektivt.

Det siste året har jeg sett mer på nett-tv, særlig svenske program, jeg får dem ikke inn på bordantenna mi.
Den store tv-en har jeg hatt hyggelig på som selskap ytterst i synsfeltet der jeg vanligvis sitter foran pc-en, og så dukker plutselig Viggo Johansen opp og fanger interessen et øyeblikk.

Men i dag har jeg sett Dagsrevyen på nett-tv direkte for første gang. Jeg hadde tv på i windows og skrev i firefox.

Hva vil skje med medievanene mine nå? Dukker kveldsradio opp som en ny-gammel venn? Trenger jeg ikke egen tv-maskin?
Får jeg panikk en kveld og løper og kjøper boks? Vet ikke.
Jeg skal flyte rundt litt og se hva som skjer.

6 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Blir jo et interessant eksperiment dette, for tv er vitterlig verken så morsomt eller viktig som det en gang var. Selv om jeg liker godt å se Dagsrevyen når muligheten byr seg, er nettet mye, mye bedre til nyhetsjakt og -oppdatering. Tv-serier er dessuten best på DVD. Men direktesendte begivenheter som f.eks. morgendagens mesterligafinale (for dem som har interesse av slikt), er vitterlig best på normal tv.

Uansett er det fremdeles tv-bilde på min gamle 20" tv fra 1996, for her i huset er det analog Get-kabel – så lenge det varer.

20 mai, 2008 21:50  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg leter stadig mer opp nyheter som jeg selv er interessert i på nett. Jeg har sett tv i det siste omtrent som jeg brukte radio før: som selskap. Og av en eller annen grunn så er jeg uinteressert i fiction på tv nå. Vanene er i forandring.

Jeg husker ikke hvor mange tommer jeg har, men den er gammel og tjukk og feit, antakelig fra omtrent i -96. Bordantenne, råtne forhold.

Nå kom jeg på åpningsseremonien i OL etter å ha sett fyrverkeri-kunstneren Cai på svenske Arty, han skal lage fyrverkerikunst til det. (lenken fungerer bare i et par uker)

20 mai, 2008 22:42  
Blogger i1277 sa ...

"Det eneste jeg er interessert i klokka 7 om morran er om Wenche Foss fortsatt lever og det forteller vg.no meg mest effektivt"

Veldig bra, de ordene skal jeg bruke i alle sammenhenger der jeg tror ingen kan avsløre at jeg har stjålet dem.

Jeg bruker også TVen mest som selskap i sidesyn. Når man er vant med nett er man uansett for rastløs til å gi TVen full oppmerksomhet over lengre tid. Å se en hel film for eksempel kan være en prøvelse. Derfor følger jeg ikke så mye med på hva stemmene sier, men jeg liker at de er der.

Men her forleden merket jeg meg via det nevnte sidesynet at det kom snø på skjermen, noe som ikke stemte helt siden jeg sjelden sitter oppe så veldig sent lenger, og i samme øyeblikk begynte det også å lukte brent, og så ble synsflaten på skjermen mindre og mindre til den imloderte i en minimal lysstripe. Sakte men sikkert forsvant altså den siste livsgnisten ut av apparatet, uten at det var noe jeg kunne gjøre. Folk ser og ser på TVer i år inn og år ut, men jeg vet ikke hvor mange som egentlig er der og ser det eksakte øyeblikket TVen deres dør ut. Jeg hadde hatt apparatet i 18 år, og jeg går vel ut fra at det ikke er stort å hente på garantien. Den TVen har sett alt, fra den første Seinfeld-episoden til den siste, de gode tidene i gamle dager, og stillheten nåtildags.

Eller stillhet, prat har stort sett blitt erstattet med sang. Det ble nok litt ensomt i starten uten denne praten, og uten ansiktene på skjermen i sidesyn, i hvert fall på søndagene, men jeg lurer på om det der er en tilvenningssak også - litt i hvert fall - og jeg har ikke helt klart å avgjøre om jeg skal kjøpe dekoder og det hele med det aller første, det virker som en dyr og lite tillitvekkende teknologi egentlig.

Men et liv uten NRK - er det noe, da?

21 mai, 2008 00:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det var da en skjønn historie. Jeg syns det er trivelig, og faktisk litt typisk, at vi har (hatt) så gamle, slappe, tjukke og feite tv-er.

Åh, jeg liker det når noen vil stjele formuleringene mine! Sånn pleide venninna mi og jeg å gjøre før, vi skravlet og så kom det ut morsomme ting. "Er det greit om jeg tar den?" sa vi til hverandre.

Et liv helt uten nrk er nok ikke noe. Men kanskje nett-tv funker også som venn? Eller gud vet hva radio holder på med om kvelden?

Gi rapport da? Så har vi to objekter å undersøke. Hvis vi forandrer oss på samme måte kan vi vel i alle fall trekke en bombastisk konklusjon syns jeg.

21 mai, 2008 08:03  
Anonymous Anonym sa ...

Ja vaner er foranderlige...jeg flyttet til nytt sted i høst, og tok ikke med meg min utgamle tv. Kun internett går fint, tenkte jeg. Til å begynne med logget jeg meg inn på nrk nett-tv til nyheten kl 19 , og så stort sett gullrekka på fredagene. Men...når alle nyheter er lest i nettavisene tidligere på dagen så ble det etterhvert veldig lite intresseant å se tv, og det siste halvåret har jeg ikke sett på tv i det hele tatt. Når jeg er hos noen som har tv og har muligheten til å se, så kjenner jeg at jeg kjeder meg ...veldig...jeg har konkludert med at jeg er avvent fra tv. Det har bare blitt sånn, litt gradvis.
Internett derimot...det er en annen sak :-)

21 mai, 2008 11:21  
Blogger fr.martinsen sa ...

Kjede-meg-terskelen på tv er helt anderledes nå ja.

Likevel, jeg ser på endel kunst-kultur, dokumentarer, nyheter, direkteting kanskje. Men underholdning/træsh/avslapning som jeg før fant i tv-en bruker jeg nettet til nå. + alt det andre jeg bruker nettet til.

Jeg ble avvent fra papir-Aftenposten for en stund siden. Og jeg føyer meg nå pent inn i statistikken av helge-avislesere.

Endring er interessant, de skjer så fort i medieverdenen nå. Og når man kan granske seg selv er det jo, tja, lett på en måte?

21 mai, 2008 17:42  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden