Det blir litt spennende..
.. å se hvilke nyhetsredaksjoner som biter på..
pr-byrået Zpiker sitt forslag til 8. mars-sak i år: P-pillen er 50 år. Hvem er Zpiker sin oppdragsgiver?Det er legemiddelfirmaet Bayer Scheering Pharma.
De produserer P-piller
Zpiker gjør livet enkelt for journalister, de foreslår intervjuobjektene også: Liv Finstad, Åsa Rytter Evensen og Karita Bekkemellem.Jeg skal sjekke avisene nøye for P-pillestoff i morgen, si gjerne fra hvis du ser/hører noe du også. Det er forresten 43 år siden P-pillen kom til Norge, det tok 7 år over havet fra USA.
Jeg anbefaler egentlig å folk å klikke seg inn på denne lenken og se på den reklamen Bayer selv presenterer for helsepersonell. Jeg hygget meg særlig med fotografiene, satte meg i 8. mars-stemning.
7 Kommentarer:
Men det er jo spennende og interessant at p-pillen er 50 år, både kulturelt og politisk. Jeg visste ikke at pillen var så gammel. Og selv om det er legemiddelfirmaet som minner redaksjonene på det, behøver ikke det forhindre dem i å gjøre uavhengige saker. Men selvsagt: Lager redaksjonene saker etter legemiddelfirmaets oppskrift, er det uheldig.
Men man skal svette litt på jobben, skal man ikke?
Klart det er interessant med P-pillen, men ikke faen om jeg ville lagd en sak på det idet Bayer foreslo det, å la industrien foreslå at P-pillen er det vi skal fokusere på 8. mars i år, å bli med på at plutselig ble pillen 8.mars-fokus i år, med på Bayer-bølga. Nei.
Her er forresten saken slik Bayer foreslår den, så kan vi se om det er elementer av den i avisene i morgen, først brevet:
"Kvinnedagen trenger en liten "revival" i Norge og det kan jo være greit å minne oss selv om at milepæler i norsk kvinnefrigjøringshistorie er veldig nye. I tillegg fyller p-pillen 50 år i år, og uansett hva man måtte mene om p-pillen så er det ingen tvil om at den har hatt stor betydning for kvinners råderett over egen kropp, kvinners seksuelle frigjøring, abortlovgivning og likestilling. Og man kan takke kvinners frigjøring for at forbud mot homofili ble opphevet i 1972.
P-pillen kom til Europa samtidig som den kalde krigen ble skjerpet med bygging av Berlinmuren. Uten sammenligning for øvrig får vi håpe.
Vedlagt er en oppsummering av norske kvinners veldig nylige kamp for frihet (menn og kvinner ble juridisk og økonomisk sidestilt i 1927).
Det er nok av kvinner som kan være gode talspersoner for utviklingen. Noen tips er professor i kriminologi Liv Finstad som i sin tid etablerte Nyfeministene og Kvinnefronten. Eller den profilerte kvinnelegen Åsa Rytter Evensen. Og så har vi Karita som skrev om p-pillen i høst og er en profilert kvinnesakskvinne: Endret historiens gang. Og mange flere."
Og så saken, ferdig med tittel, ingress og brødtekst:
"P-pillen 50 år
Små piller på et sølvbrett skulle revolusjonere kvinners seksuelle frihet for 50 år siden. P-pillen ble født og introdusert i USA i 1960, deretter i Australia og Vest-Tyskland. Det var kontroversielt og p-pillen ble på 60-tallet kun anbefalt gifte kvinner, og til nød ugifte kvinner med menstruasjonsforstyrrelser.
Men så kom studentopprøret og Flower Power-generasjonen for fullt i 1968. Den seksuelle revolusjonen startet og p-pillen ble et symbol på store samfunnsendringer i den vestlige verden. Seksualitet og prevensjon ble snakket om offentlig, og p-pillen ble starten på spesielt kvinners seksuelle frigjøring. Noe som førte til en styrket kvinnekamp for ikke bare selv å bestemme over egen kropp, men også en kamp for likelønn, like rettigheter, adgang til arbeidslivet og selvbestemt abort.
I Tyskland ble konservative krefter redde for konsekvensene av p-pillens inntreden i kvinners liv. En angst spredde seg for at tyskerne ville bli utryddet fordi kvinner ikke fikk like mange barn som før. Finland var det første landet med generell tilgang til P-pillen i Norden (1961), Norge det siste (1967).
P-pillen har utviklet seg videre siden sin spede begynnelse, og i dag bruker hver tredje, norske kvinne i fertil alder p-piller. Det er ingen tvil om at pillen har gjort livet enklere for mange kvinner, men de var ikke helt bortreist i tidligere tider heller. Allerede de gamle egypterne hadde prevensjonsmiddel. De dyrket granateplefrø og formet små kjegler av voks. Frukten inneholder et naturlig østrogen, og den egyptiske blandingen mener man hindret eggløsning slik den moderne p-pillen gjør. Den første kjente resepten på et prevensjonsmiddel ble skrevet på papyrus og historikere antar at stoffet var krokodillemøkk som kvinnen skulle føre inn i skjeden før samleie. Kondomer ble laget av dyretarmer eller fiskeskinn. Disse metodene kunne nok hindre noen uønskede graviditeter, men var en dårlig garanti for kvinnene som brukte dem.
Det er mange viktige milepæler i norske kvinners frigjøringshistorie, alle har omtrent nettopp skjedd:
1888 Gifte kvinner blir myndige
1901 Kvinner får begrenset stemmerett ved kommunevalg
1907 Kvinner får begrenset stemmerett ved Stortingsvalg
1912 Kvinner får adgang til de fleste embeter
1913 Kvinner får stemmerett
1927 Mann og hustru sidestilles økonomisk og rettslig
1960 P-pillen blir født i USA og bidrar til kvinners seksuelle frigjøring
1961 Ingrid Bjerkås blir Norges første kvinnelige prest
1967 Det ble generell tilgang til p-pillen i Norge
1972 Forbud mot homofili oppheves
1978 Lov om selvbestemt abort blir vedtatt
1978 Lov om likestilling blir vedtatt
1993 Rosemarie Køhn blir første kvinnelige biskop
1993 Kirste Kolle Grøndahl blir første kvinnelige Stortingspresident
1994 Lovfestet beskyttelse mot seksuell trakassering
2007 Kvinneflertall i Regjeringen
2008 Forbud mot kjøp av sex
(Kilde: Norsk Kvinnesaksforening og Bayer)"
At man kan takke kvinners frigjøring for at forbud mot homofili ble opphevet i 1972, var relativt nytt for meg. Ikke det at jeg ikke ser sammenhengen mellom borgerrettighets-, kvinne-, homo-, freds- og alle de andre bevegelsene på 1960- og 1970-tallet. Men seksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert i Sverige og Danmark på 1940-tallet, om jeg ikke husker feil, lenge før p-pillen kom. Tror kanskje de erfaringene hadde større innflytelse enn feministiske argumenter mot forbud om sex mellom menn.....
Jeg stusset også på den.
Ja, koblingen p-pillen med avkriminaliseringen av homoer er vel drøy og stakkarslig, synes jeg. Det får være grenser for hva det legemiddelfirmaet indirekte får skryte på seg. Noe å tenke på for gode journalister? Kanskje legemiddelfolka hadde tatt seg en pille for mye da de skrev den pressemeldingen? Homofili ble avkriminalisert i Frankrike allerede under revolusjonen der, for flere hundre år siden. Og i Portugal (siden jeg nå har litt kjennskap til akkurat dét landet), på begynnelsen av 1900-tallet.
Der tikket første observasjon av P-pille-50-år-sak inn, det er Kvinner og Klær på nett som ramser opp det de kaller "høydepunkter i kvinners helsehistorie" og sammen med tampongen og epiduralen finner vi skjønnhetsoperasjoner på kjønnslepper og at røyking ble ansett for feministisk.
Legg inn en kommentar
Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]
<< Startsiden