mandag, mars 23, 2009

Sønnen til Sylvia Plath

New York Times skriver akkurat nå at Sylvia Plaths sønn Nicholas har tatt livet sitt. Ja, de er mer spesifikk enn som så; Last Monday, he hanged himself at his home in Alaska, his sister, Frieda Hughes, said over the weekend. Så spesifikt ville ikke en norsk avis skrevet om det.

Det er disse barna, Nicholas og Frieda, som ligger i rommet ved siden da Sylvia Plath tok livet sitt med gass. Jeg er interessert i hvem som lever og hvem som er død og hvordan vi snakker om det. For tusen år siden kjøpte jeg biografien om Sylvia Plath og fulgte delvis med på anklagene mot mannen Ted Hughes som aldri tok til motmæle før mot slutten av livet sitt.
Den neste konen til Hughes, hun som ble Nicholas stemor tok også livet sitt og drepte datteren samtidig.

12 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Jeg kjenner jeg fikk helt vondt i magen av å lese om dette. Hvordan hadde egentlig de ungene det etter at mora deres tok livet av seg? Hvordan er det å overleve en mor som har begått et av verdens mest omtalte selvmord? :(

23 mars, 2009 17:42  
Blogger fr.martinsen sa ...

I følge ABC-nyheter fortalte ikke Ted Hughes barna om omstendighetene rundt morens død før de var tenåringer. Hvis det stemmer synes jeg ikke det virker som en god strategi, barn sniffer opp at det er noe, særlig et selvmord som er så omtalt.

23 mars, 2009 17:47  
Anonymous Anonym sa ...

Jeg er enig med deg i at det ikke er en god strategi å tilbakeholde slik informasjon, selv om det sikkert ble gjort i beste mening. Mest sannsynlig har jo også de fleste vennene deres og de andre ungene visst hva som har skjedd siden unger jo gjerne har veldig store ører. Men å fortelle små unger at en forelder har tatt sitt eget liv? Jeg skjønner jo at man kan velge å ikke fortelle før man tror ungene er store nok til å tåle sannheten, og spesielt har jo det vært slik man gjorde det før.

23 mars, 2009 18:02  
Blogger Tonita sa ...

Små barn kan sikkert føle at noe er galt, - men det er ikke sikkert at de har vært seg sin mors berømthet så veldig bevisst?

Når noen gir ungene sine navn som vi voksne kan synes er helt vanvittige, så vil ikke disse barna eller deres venner i barnehage og skole synes navnene er det minste rare - med mindre noen voksne ojer til og sier Så rart, så stygt, hvordan kan man gi dem slike navn?

Så kanskje har barna til Plath klart seg rimelig bra som barn, - men først når de blir konfrontert med grusomheten, - begynne å bli virkelig rammet - ut over det forferdelige det er å miste en mor.

Så kan man jo lure på hva det er med herr TH? Tiltrakk han seg kvinner med sarte sjeler?

23 mars, 2009 18:36  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja. Jeg tror på å fortelle små unger at foreldre har tatt livet sitt. Det kan forklares med sykdom. Jeg tror ikke det bare har med at barn har store ører å gjøre, men de senser i kommunikasjonen at noe er usagt, noe er feil og jeg tror det gjør skade. Men ja, det var sånn man gjorde det før og kanskje nå også. Jeg tror alt kan sies til barn, det kommer an på måten.

23 mars, 2009 18:52  
Blogger fr.martinsen sa ...

Forrige svar var til undreverset men passer også delvis til Tonita. Jeg tror barn får meg også slike ting som foreldrenes posisjon.

Nå ble jo akkurat disse barna utsatt for stemors død og stesøsters også. Hvis du ser på Hughes wikipedia så var kvinner noe han drev med i utstrakt grad, men det er jo en helt annen historie.

23 mars, 2009 18:55  
Anonymous Anonym sa ...

Jeg mener å si at venner og unger av barn fra familier med En Stor Hemmelig gjerne vet ting ungene fra familien med En Stor Hemmlighet ikke vet og dermed er det veldig vanskelig å holde hemmeligheter unna unger. Ei skolevenninne av meg fikk vite En Stor Hemmelighet fra venner da hun var barn. Noe som foreldrene ikke hadde fortalt henne, men som hun helt klart burde fått vite fra hun var liten av og det var litt av et sjokk for henne å få det slengt mot seg av andre unger (og oppdage hva foreldrene ikke hadde fortalt henne) i stedet for å bli fortalt det av foreldrene sine og få ta tida til hjelp til å bearbeide ting.

Uten at jeg sier at det har skjedd med Plaths unger selvsagt.

Poenget er at jeg er enig i at man skal være ærlig fordi unger gjerne skjønner noe, men gjerne ikke alt og at det er bedre at foreldre/voksne forteller ungene ting litt etter litt selv.

--- men som de sier: "The road to Hell is paved with good intentions".

(Det blir stående 'undreverset' fordi jeg bruker OpenID. Ikke noe jeg kan endre.)

23 mars, 2009 20:19  
Blogger TaxiGudrun sa ...

Jeg har også lest noen Plath-biografier for en evighet siden og fått inntrykk av at hun hadde en bipolar lidelse, som jo, som kjent, kan være arvelig. Men likevel: Det var vondt å lese. Han må jo ha vært en middelaldrende mann nå, forresten.
Når det gjelder å omtale selvmord, er jo norsk presse mindre tilbakeholdende enn før, særlig hvis det handler om kjente personer...

25 mars, 2009 23:49  
Blogger fru Storlien sa ...

Huff, det høres ikke ut som noen munter familie...Nå har det jo også blitt mer vanlig å snakke om selvmord enn hva som var tilfelle for noen år tilbake. Så da Sylvia Plath tok livet av seg var det vel ansett som smart og barnevennlig å ikke snakke om dette med barna. Men jeg synes barn har rett til å vite hva som skjer med foreldre.

26 mars, 2009 14:46  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja det er mer omtale av selvmord i mediene nå, det er måten man fortsatt skal være varsom med å omtale, det var det jeg tenkte på her, at avisa skriver at han hang seg.

Nicholas Hughes var professor i marinbiologi i Alaska og var plaget med depresjoner. Her er forresten er kommentar i Guardian, sjeldent irritert og derfor godt å lese, det er altfor lite følelser i journalistikken syns jeg.

26 mars, 2009 20:21  
Blogger TaxiGudrun sa ...

Jeg feller en usynlig tåre og tar ut av bokhyllen Ted Hughes diktsamling Birthday Letter, og leser: A glare chunk of moon.
The hill no colour
Under the polarized light.
Like a day pushed inside out. Everything
In negative, Your mask
Bleak as cut iron, a shell-half-
Shucked off the moon...

Vakkert. Trist, vakkert.

26 mars, 2009 21:24  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hei. Hvorfor kommer så mange inn på siden min nå som har søkt på ordene "Sylvia Plath"? Jeg prøver å søke på de selv men finner ikke noe.

08 juli, 2009 07:45  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden