torsdag, mars 12, 2009

Joan Didion

Den viktigste av romanene hennes er kommet i svensk nyutgave skriver Svenska Dagbladet: Som hårdhänt och mycket skarpögd skildrare av människorna i det sena 1900-talets amerikanska samhälle förskaffade sig
Joan Didion redan tidigt en framträdande plats bland detta samhälles iakttagare.


Hon gjorde det framför allt i kraft av de essäsamlingar hon gav ut på 60- och 70-talet, i synnerhet genom ”Slouching Towards Bethlehem” (1968) och den skildring som hon där i titeltexten gav av den redan då historiska revolten i Haight-Ashbury.

En rad romaner och en påfallande livlig aktivitet som journalist och redaktör på Vogue och skribent i The New Yorker bidrog dessutom ytterst kraftfullt till att förstärka hennes rykte.

Den mest betydande av romanerna, ”A Book of Common Prayer”, kom för över 30 år sedan ut på svenska, och den kan vi nu läsa på nytt i Brita Dahlmans utmärkta översättning som i dagarna har återutgivits på förlaget Atlas.


En post jeg skrev da jeg oppdaget Joan Didion.

2 Kommentarer:

Blogger Tonita sa ...

Har bare lest A year of magical thinking - på anbefaling a meget stert berørt datter. Sterk bok.
Selsagt fordi "det kunne vært meg".

Tror dette må være en ganske spesielt flott dame.

12 mars, 2009 19:54  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg har også lest Att lãra sig sjãlv att leva, som bl.a har et kapittel om å skrive dagbok som har ligget lenge i bunken over ting jeg har lyst til å blogge om (men så krever det litt ekstra).

Nå har jeg bestilt denne her, i postkassa om 3-4 dager.

12 mars, 2009 20:23  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden