onsdag, august 19, 2009

Definer i vei

Jeg prøver å huske om jeg var sånn, at jeg hele tiden måtte definere meg ut fra de andre, det de var som jeg ikke ville være.
Kanskje var jeg sånn jeg også.

Glitterfittene lanserer bok og sier at feministene før dem var sinte, bitre, har en belærende og irettesettende tone og fremstår som en homogen gruppe.

Og jeg tenker: Kan dere ikke bare definere dere da, jeg vil høre hva dere har å si. Men hva er dette med å måtte ta avstand fra de feministene som er litt eldre?

Hva er det med akkurat feminismen?

..som gjør at noen først putter dem, kvinnebevegelsen,
i en bitteliten trang bås for så å si:

Jeg er ikke sånn?

Kvinnebevegelsen er jo ikke en ting, det er kvinnebevegelser, feminismer, kjønnsforsking. Jeg tror ikke de samme menneskene ville tillate seg en så snever holdning i forhold til hva det er å være muslim, kristen, drive med politikk.

Jeg tror det kan ha å gjøre med en ikke nødvendigvis bevisst redsel for at deler av identiteten vår skal tas fra oss, at vi ikke skal få fortsette å være det vi oppfatter som en kvinne eller en mann og at vi ikke skal få være seksuelt attraktive.

Jeg belærer og irettesetter:

De som prøver å påvirke rammene for kjønn i samfunnet vårt er jo fryktelig ulike. Fra politiske partier som arbeider for lik kjønnsrepresentasjon på stortingslistene, til fagbevegelse som arbeider på ulike måter for at lønnsforskjeller ikke skal være knyttet til kjønn, til Jørgen Lorentzen som vil utvide mannens rammer for å være mann, professor i teologi Jone Salomonsen som viser andre måter å forstå bibelhistorien, Unn Conradi Andersen som (bl.a) prøver å heve statusen til det som blir sett på kvinnelige utrykksmåter i litteratur og Åse Røthing og Stina Bang Svendsen som skrev bok for lærere for å bidra til en åpnere undervisning om seksualitet.

Hvor er egentlig de stive, sure, sinna pekefingrene noen føler peker mot seg? Når jeg ser kvinner og menn behandle kjønnsspørsmål ser jeg stort sett mennesker som forsøker å bidra til å gi oss alle videre rammer for å kunne leve livene våre på forskjellige måter.

16 Comments:

Anonymous Anonym said...

du altså. du er så bra! i concurr, med andre ord. hvor er alle de sinte feministene? jeg syns alle bare driver og definerer seg som usinte feminister hele tida. jeg vurderer å bli litt sint selv, bare på trass. nesten.

19 august, 2009 23:48  
Anonymous kamikaze said...

Kan vi ikke se det fra en litt annen synvinkel? For meg er det i hvert fall heller sånn at jeg gjerne vil hoppe ned i båsen og sparke ut veggene.

Det er jo litt sånn at samme hva man mener om feminisme så vil noen bli sinna over det, og det kan føles ganske massivt selv om det kanskje egentlig ikke er det. Noen av oss er konfliktsky, vettu ;)

20 august, 2009 07:56  
Blogger fr.martinsen said...

Jeg skjønner ikke helt hva du mener, syns du at feminister flest lager trange båser for andre?

20 august, 2009 08:12  
Blogger Unknown said...

Jeg tror dessverre at mange nye feminister tar avstand fra tidligere tiders feminister for å tekkes mennene. Jeg synes også at det er et nederlag at feminister i stadig større grad gjør det til en greie å framstå som sexy og tiltrekkende for mannen – som en sukret pille, liksom. Eller: Som barn som gjør seg søte for å få viljen sin hos de voksne.

Bruk heller energien på å slåss enn å barbere leggene, sier jeg.

20 august, 2009 10:21  
Anonymous Anonym said...

Flott innlegg - tatt på kornet synes jeg. Kvinnebevegelsen har aldri vært homogen, heller ikke på 70-tallet hvor den organiserte delen av den var på det sterkeste i Norge. Store uenigheter mellom nyfeminister og kvinnefrontere for å nevne ett eksempel. Men det er mange myter om feminister og kvinnebevegelse, og jeg tror at mange gjerne pakker oss inn i en bås som sure, mannshatende etc. Men det er jo også en form for herskerteknikk, som kan brukes som et lettvint argument på noe man faktisk er uenig i.. Jeg tror altså at uenighet i sak gjerne fører til den type beskyldninger, i tillegg tror jeg at det er viktig for en del å tekkes andre, og for all del ikke tråkke noen på tærne. Når det gjelder glitterfitte-boka, så lurer jeg på om budskapet i den er "riktig", dvs om det virkelig er slik at alle nå er tøffe, kule, går sin egen vei, tar sine egne valg... Eller om dette også beskriver kun en liten gruppe av unge jenter/kvinner i Norge i dag...
mvh
Sigrid

20 august, 2009 12:01  
Anonymous Virrvarr said...

Som tidligere blogget: Det finnes en feministbøyg som veldig mange føler de må slåss med.

En feminist som er sur og sint og hårete og slem og mannehatende og gjerne stygg med vilje, og hun er ensrettet og kollektivistisk og går i takt med andre som er sure og sinte.

Jeg satt i trippelbokbad med Cathrine Sandnes og Gerd Branteber og snakket om feminisme, og da sa Sandnes noe smart (åkei, mange sa mye smart, men dere skjønner likevel):

Hun sa at bildet av 70-tallsfeminismen hun og de andre i Matriark-redaksjonen hadde tatt avstand fra, var et bilde av en 70-tallsfeminisme som aldri hadde eksistert.

Dermed brukte de spalteplass på å polemisere mot skremmebildet av et prosjekt de egentlig burde vært komfortable med.

Glitterfitter-jentene gjør mye av det samme - polemiserer mot en feministbøyg som finnes som kulturel klisje, men som ikke er særlig tilstedeværende ellers.

20 august, 2009 21:37  
Blogger fr.martinsen said...

Godt poengtert alle tre, takk for det. Vi har alle en jobb å gjøre, så godt vi kan, hele tiden: Å prøve å se forbi de kulturelle klisjeene vi tilbys og ikke reprodusere dem.

Jeg vil prøve å få lest den boka. Det kan tenkes det er gode tekster der. Men redaktørene bidrar til å grave en grop for alle bidragsyterne med de replikkene, det var fler i papir-VG også.

20 august, 2009 22:11  
Anonymous kamikaze said...

Jeg føler at feminist-båsen er trang, og at vi lager den slik selv, ja.

21 august, 2009 04:21  
Blogger fr.martinsen said...

Kan det være du bare ser en liten del av feministene når du tenker på "kvinnebevegelsen"? Som nevnt i teksten over?

21 august, 2009 07:41  
Blogger TaxiGudrun said...

Mye klokt sagt her. Etter alt dette kommer jeg nok også til å lese boka. Mest enig med Børge som syns det er en lei greie at nye "feminister" bruker så mye energi på å fremstå sexy. Blir ikke det en tvangstrøye? Jeg setter feminist i anførsel for jeg lurer på hva som i dag skal til for å kalle seg feminist. Finnes det en fellesnevner?
Reagerer når "glitterfeminister" bruker så mye energi på å distansere seg fra sinte feminister. Hva er gæærnt med å være sinna liksom???

21 august, 2009 14:51  
Anonymous tb said...

Når jeg tenker på alle de vanvittig forskjellige feministene jeg har møtt i mitt liv, skjønner jeg ikke alt dette snakket om den trange feminstbåsen, egentlig?

21 august, 2009 16:26  
Anonymous kamikaze said...

Når reaksjoner av typen "feminister er sinte og bitre" kommer gang på gang på gang så tyder det da på at det som synes utad ikke er det samme som finnes innad. Hvis vi reagerer med å latterliggjøre eller skjelle ut dem som kommer med den typen utspill, regner jeg med at vi forsterker effekten.

I diskusjon med folk som har et dårlig forhold til feminisme vil jeg forsøke å komme med nye perspektiver, fortelle hva jeg selv gjør, trekke fram problemstillinger man ikke ser i mediene -- heller enn å bare si "du vet ikke hva du snakker om".

Jeg pleier nemlig å få samme reaskjon selv når jeg mener noe om feminister, som nå, og det gjør meg hverken mer opplyst eller mer velvillig innstilt. Jeg vil tro at det er en ganske vanlig reaksjon.

21 august, 2009 19:07  
Anonymous Anonym said...

Feminisme er vel â kreve like rettigheter og lik respekt for alle uansett kjönn..???
Glitterfitte-tittelen setter pâ spissen kjönnet, deretter er det snakk om valg av TRUSER.. En sânn framstilling underbygger nesten teorien om at kvinner har lavere IQ og at arbeidet vârt er mindre verdt

Det er forresten feminister som er mest opptatt om sine egne og andres legger er barbert elle ikke.

23 august, 2009 23:32  
Blogger fr.martinsen said...

Feminisme er bl.a å kreve like rettigheter og lik respekt for alle uansett kjønn.

Jeg tror ikke det stemmer at det er feminister som er mest opptatt om sine egne og andres legger er barbert, jeg tror mange er det. Men jeg har også merket meg at noen feminister er raske med å påpeke at deres legger er barberte.

23 august, 2009 23:57  
Blogger fr.martinsen said...

Les Fjordfitte om kjønnenes klesførsel og konsekvenser.

24 august, 2009 19:25  
Anonymous eekageek said...

Det er mystisk hvor redde folk er for dette med feminisme. Flere ganger har jeg måttet påpeke at NEI jeg er ikke sånn sint feminist som alle tror feminister er. Eller var. Og så må jeg påpeke hvor mange ulike typer feminisme det finnes, og det er tydeligvis noe folk aldri har hørt om før, fordi de har dette klisjé, falske bildet i hodet. Det er vanskelig å rokke ved slike bilder.

Glitterfittene må gjerne holde på de, har ikke nødvendigvis noe i mot dem (men kan ikke si så mye OM dem heller, mtp at jeg ikke har lest boka), men skjønner ikke helt hvorfor de da, som du sier, føler de må definere seg vekk fra noe.

27 august, 2009 11:04  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden