tirsdag, november 29, 2005

Ikke syng om meg dere!

Dette handler ikke om at jula begnner for tidlig. Tvertimot.

De som klager mest over at julehandelen begynner tidlig er menn som ikke har så mye de skal ha kjøpt inn til jul.

Fortsatt er det mors hjerne som er mest i arbeid når tradisjonsøvelsene skal gjøres. Når pinnekjøttet kan være røkt eller urøkt eller av lam eller sau. Det er mange småting som skal ordnes før et tradisjonelt julehjem kan nytes i ro og mak, og sannelig må jeg ikke stikke innom apoteket og kjøpe røkelse.

Hvis jeg skal få ordnet med julegaver og sauefett på en sånn måte at jeg gjør det med kjærlig omtanke må jeg få begynne i tide, ellers blir det jo bare mas. Og jeg vil ha meg frabedt at Framtiden i våre hender skal synge om meg.

Framtiden i våre hender stiller seg opp foran Striestuen og synger om at de har pynta til jul i vinduet for tidlig. Framtiden, dere må lære dere at Striestuen er en håndarbeidsbutikk, og at det tar tid å sy korssting, før dere tar frem noteheftet.

Hvert år er det den samme klaginga, å jula, å altfor tidlig, å kommersiell, å handelstanden, å ta tida tilbake, å ikke-kjøpe-noe-på-kjøpefri-dag-dagen. Slutt, ferdig. Hvem er det som ikke tåler å se litt marsipan i butikken i oktober, slutt å syt og la meg kjøpe Ringeriksertene mine i fred.

Før slutten av november er det ikke så mye jul i butikkene som folk skal ha det til. Det er marsipan og julekaffe og litt til. Men kulturlivet, som vi ikke pleier å definere som så kommersielle som kjøpmannen, men som også har et produkt å selge, de er ute med juleplatene og julebarneteaterstykkene sine. Men samma.


Tidlig en morgen i begynnelsen av desember rusla jeg rundt i en stille gamleby, ned ved kaia sto denne grana, strengt pynta men fin. Hakket bedre enn grana på Oslo S... Hm, kanskje jeg skal få tatt en bilde av den...

Klikk og få sett grana i en større versjon
Og en måneds tid etter fikk jeg somla meg ned på togstasjonen og tatt bilde av treet. Det er sikkert noen andre som fikser grana enn de som ordner med julekalenderen utenfor...

Stygg, ikke sant?

tirsdag, november 22, 2005

Om å skille vasking og puling


Jeg leser i sexspalter der noen som er psykologer og samtidig pene gir råd til menn som ikke får pult nok. De pene psykologene pleier å forklare at mor nok er sliten, små barn og jobb som hun har. Og at det vil hjelpe på mors humør, og dermed på måten hun ser på far, om far vasker mer i huset.

De skriver om at folk ikke har sex fordi de er så vaskeslitne. Det der tror jeg ikke på. Hvor har disse menneskene i så fall prioriteringene sine? Den lista burde de ta en sjekk på en gang til. Jeg antar mange er uenige med meg om vasking, men sex bør komme over grønnsåpa hvertfall.

Menn skal altså vaske mer sånn at de får pult. Det fins en annen mulighet, at menn snur på det:

- Legg vekk den vaskekluten nå mor ellers blir det ikke noe puling!

Men jeg syns ikke man skal koble de to tingene.
Skill vasking fra puling.

Om å vaske og særlig å ikke vaske

Til jul blir det vel lite puling da kan jeg tenke meg

torsdag, november 10, 2005

Mobile Clubbing i Oslo fredag

Jeg ser at mobile-clubbing-siden annonserer dansing i Oslo 15:43 i morgen, på Jernbanetorget, undergrunnen. Det betyr vel på T-banestasjonen regner jeg med.

Poenget med mobile clubbing er at de som deltar har med musikk i hodetelefoner, de starter på et så nøyaktig klokkeslett som 15:43 for å få en presis start. Jeg skjønner ikke helt hvorfor de har valgt et så tidlig tidspunkt, men.

For den som ser på når det starter ser det nok spesielt ut at folk som ser ut som de er på vei til t-banen begynner å danse. Og for den som danser kan det sannelig føles frigjørende.

Wiki på mobile clubbing
The Times skriver om da det startet
Her er en Nrk-artikkel fra sist det var mobile clubbing i Oslo

Da jeg selv danset i London

I fjor høst skulle jeg forsøke mobile clubbing på Paddington Station i London. Jeg hadde med egen musikk, og egen venn og kom til togstasjonen. Jeg ble engstelig gitt, det krydde av folk i dress og pels og ingen så ut til å tenke på å kaste seg ut i vill dans. Jeg vurderte å dride i det.

Men den som gir seg er jo en dritt og jeg tenkte her kjenner hvertfall ingen meg. To andre engstelige jenter sniffet seg frem til meg og søkte trygghet, men jeg ble ikke beroliget av to småjenter med bare mager og pastellfarger. Slik jeg så det var jeg alene, og om to minutter skulle jeg ut av intet begynne å danse, foran ettermiddagshastende kontorfolk. Jeg hadde lyst til å kaste opp.

Så kom tiden, og på sekundet (for det var en stor klokke på stasjonen) begynte jeg å danse. Til min lettelse var vi fler, og det var gøy. Det ligger jo klart et element av å ville bli sett uansett hvor man danser, her fikk man det i massevis. Folk stansa og kikka og smilte. Dansere gikk til og fra og var hyggelig ulike av fremtoning.

å danse til den samme sangen i en hel time

Det viste seg, at jeg hadde puttet feil cd i spilleren. Den jeg hadde brent for anledningen lå igjen på hotellrommet. Med meg i spilleren hadde jeg Magnets nydelige versjon av julesangen Let it snow. Dette er en fin, men veldig rolig sang. Etter en times dans hadde jeg videreutviklet min evne til å lytte til musikk på ulike måter og omforme det til dans. Kan man si.

mandag, november 07, 2005

Om å vaske og særlig å ikke vaske

Jeg sluttet å vaske gulvene for noen år siden og anbefaler alle andre å gjøre det samme. Hvis noen tror dette er ironi kan det ikke være langt nok fra sannheten. Dette er ikke en støtte til kvinner som mener menn vasker for lite, dette er ikke tips om å legge ned vaskekluten som en demonstrasjon slik at han skal begynne å ta flere gulvvasker.

Jeg mener simpelthen at man sparer tid og ergrelser på å vurdere saklig hvor ofte det er god grunn til å vaske et gulv. Ikke annenhver helg, ikke hver måned. Men mange mennesker klarer ikke slenge seg i sofaen fredagskvelden fordi gulvet ikke er tatt.

Det fins unntak for den som har baby i huset, da er det greit med gulvhygiene. Men ellers berøres jo gulvet av føtter, gjerne med sokker. Og hvorfor skal det være helt rent? Jeg liker at kjøkkenbenken er ren, og vasken på badet. Rent sengetøy lukter godt. Bortsett fra det gjør jeg ikke husarbeide.

Støvsuging er nødvendig, hvis ikke støvsuging gjøres ser det ekkelt ut, sånn som dette bildet av rusk på gulvet mitt. Jeg har lagt en skei ved siden av slik at størrelsesforholdet blir riktig, bildet er dårlig men man kan se løkskall.


Men bortsett fra det? Gni vekk den flekken som plager deg, men det er ingen grunn til å lage bøtte full av såpevann og begynne å flytte møbler fordi det er kommet en liten syltetøyflekk på kjøkkengulvet..

Hvor ofte skal man vaske? Jasså du står der med fredagsbøtta sa en nabo til meg en gang.. Nei dette, det er aprilbøtta det, eller var det vårbøtta? Kanskje 2004-bøtta.
Jeg vasker gulvet til jul. Soveromsgulvet mitt har jeg ikke vasket siden jeg flyttet inn. Men jeg tror de som bodde her før hadde vasket det rett før de flyttet ut for to år siden.

Her er et bilde av støv. Jeg prøvde å ta bilde av støv som ikke er pakket sammen, men det var for vanskelig å få fokus på de tynne hårstråene, så du må nøye deg med en støv-DOTT.


Om å skille vasking og puling

Til jul er det en stor klomp husarbeide

torsdag, november 03, 2005

Mer om menns brystvorteblod

Etter at jeg skrev om at menn over 40 får skjørere brystvortehud slik at maratonløpere gjerne løper med plaster sendte en vennlig sjel meg dette bildet!

Her ser dere hvordan det kan gå når menn glemmer plasterlappen.